Griepinfectie verhoogt het risico op een hartaanval in de week na griepdiagnose

Mensen ouder dan 35 jaar, waarbij griep is vastgesteld, lopen een verhoogd risico op een hartaanval in de week na hun griepdiagnose, volgens een nieuwe studie die woensdag 24 januari in de New England Journal of Medicine is gepubliceerd.

Het idee dat een aanval van griep het risico op andere ziekten verhoogt, waaronder een hartaanval, is niet nieuw. Maar dit is de eerste studie die het risico op het krijgen van een hartaanval linkt aan een door een laboratorium bevestigde griep, aldus de hoofdauteur van deze studie, Dr. Jeffrey Kwong.

Omdat de meeste griepgevallen worden niet gediagnosticeerd door een medisch professional; mensen met een milde infectie zieken thuis uit. En zelfs degene die wel ziek genoeg zijn om een afspraak bij de huisarts te maken, worden alleen op basis van hun symptomen gediagnosticeerd.

Eerder studies

Eerdere studies hebben ook uitgewezen dat er tijdens een griepseizoen meer mensen zijn met een hartaanval. Maar er zijn meerdere virussen die griepachtige symptomen veroorzaken, dus zonder een positieve laboratoriumtest,  je kan daarom niet uitsluiten dat andere virussen mogelijk ook hebben bijgedragen aan de toename van hartaanvallen in deze studies.

Onderzoek Dr. Jeffrey Kwong

Dr. Jeffrey Kwong en zijn co-auteurs gebruikten de medische dossiers van Ontario – de dichtstbevolkte provincie van Canada – om mensen te zoeken die zowel bevestigde diagnose (in laboratorium) van influenza hadden, als ook een hartaanval hadden gehad in het jaar voorafgaand aan en het jaar volgend op de griepdiagnose. Ze hebben de gegevens verzameld van alle inwoners van Ontario van 35 jaar en ouder, deze zijn getest op een respiratoire virale infectie van 1 mei 2009 tot 31 mei 2014, waarbij iets meer dan 19.000 mensen tijdens deze periode positief gediagnosticeerd zijn voor griep.

Als de griepinfectie het risico op een hartaanval vergroot, moeten de hartaanval kort na de diagnose van de griep optreden, redeneerden de auteurs. Dus concentreerden ze zich met name op de zeven dagen na de diagnose van de griep, waarbij het aantal hartaanvallen in die periode werd vergeleken met het aantal hartaanvallen in de overige 2 jaar.

Ze vonden 332 mensen die binnen twee jaar tijd in het ziekenhuis waren opgenomen met één of meer hartaanvallen. Van de 364 totale hospitalisaties waren de meeste – 344 – verspreid over de 52 weken voorafgaand aan de diagnose of in de 51 weken na de diagnose.

Maar 20 gevallen werden geclusterd in de zeven dagen na een diagnose van de griep, wat suggereert dat er een verband bestaat tussen het hebben van de griep en het hebben van een hartaanval bij mensen van 35 jaar en ouder. De grens van 35 jaar werd gebruikt omdat een hartaanval buitengewoon zeldzaam is bij mensen jonger dan 35 jaar.

Resultaat

De onderzoek suggereert dat mensen in de onderzochte groep zes keer meer kans hebben op een hartaanval in de week na hun griepdiagnose dan in welke andere week in die twee jaar.

Het zesvoudige risico vertelt je iets over mensen die zowel een hartaanval als een door het laboratorium bevestigd geval van griep hadden, binnen een periode van twee jaar – maar die groep is geen afspiegeling van de algemene bevolking.

Kwong en zijn co-auteurs erkennen in het artikel dat er wel verschillende beperkingen zijn aan het werk, één daarvan is dat de resultaten mogelijk alleen van toepassing zijn op mensen waarvan de griepinfectie ernstig genoeg was om medische zorg te raadplegen. Maar deze groep is geen afspiegeling van de algemene bevolking.Volgens Kwong zijn er veel mensen met een milde influenza-infecties die hiervoor niet lang een huisarts gaan.

Volgens Kwong kunnen de gegevens uit de studie geen antwoord geven op de vraag hoe groot het effect is van een griepinfectie op het risico van krijgen van een hartaanval in de totale populatie. Dat risico is waarschijnlijk lager, maar hoeveel lager? Dat is moeilijk te zeggen aldus Jeffrey Kwong.

Bron: the New England Journal of Medicine

 

Post Author: Mélany

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *