Universeel griepvaccin weer een stapje dichterbij

Het blijft moeilijk te voorspellen welke virussen we in het griepseizoen op bezoek krijgen. Op dit moment is in Nederland vooral het B-type actief, waar het huidige griepvaccin niet optimaal tegen beschermt. In Nederland bestaat de griepprik uit drie virussen.

Hoe mooi zou het zijn als er een vaccin wordt ontworpen dat niet op basis van voorspellingen wordt samengesteld…

Onderzoek naar nieuw griepvaccin

Een team van Amerikaanse en Chinese onderzoekers heeft een gebalanceerd griepvaccin ontwikkelt op basis van een levend virus. Uit onderzoek op laboratoriummuizen en -fretten is gebleken dat dit vaccin zowel op de antilichamen, als op de T-cellen (witte bloedcellen) reageert. Als een virus de eerste verdedigingslinie doorbreekt, zullen de T-cellen de garantie zijn dat je toch niet ernstig ziek wordt, een dubbele beveiliging. Het team, onder leiding van onderzoekers aan de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA), heeft dit een week geleden aan Science laten weten.

Huidige griepvaccin

Het huidige griepvaccin bestaat uit dode virussen. Door het te injecteren, wordt de ontwikkeling van antistoffen op gang gebracht, die het lichaam verdedigen tegen alle indringers die lijken op het cocktail van ingespoten griepvirussen. In tegenstelling tot het virus van bovenstaande onderzoekers veroorzaakt deze geen significante reactie bij de T-cellen omdat het geïnjecteerde virus al dood is.

Nieuwe griepvaccin getest

De nieuwe formule  is tot nu toe alleen getest bij fretten en muizen. Het griepvaccin lokte een sterke reactie van het immuunsysteem uit zonder de besmette dieren ziek te maken. En vergeleken met huidige griepvaccins veroorzaakte de nieuwe versie ook een sterkere reactie bij de witte bloedcellen, de zogenaamde T-cellen. Dat is een belangrijke ontwikkeling, want de respons van die cellen zou een langere en betere bescherming bieden dan de huidige vaccins. Ze jagen namelijk op meerdere virusstammen tegelijk, terwijl antilichamen zich vooral concentreren op één specifieke virusstam.

Nieuwe griepvaccin bij mensen

Hoewel de onderzoekers niet zeker weten hoelang hun vaccin bij mensen werkzaam blijft, zou de reactie van de T-cellen er hoe dan ook voor moeten zorgen dat je langer immuun blijft.

Nog niet klaar voor gebruik

Andere wetenschappers maken zich zorgen over het gebruik van levende virussen in een vaccin, maar volgens deze onderzoekers is het onwaarschijnlijk dat hun virus terugkeert naar zijn originele, gevaarlijkere vorm. Toch moeten er nog veel obstakels overwonnen worden voordat het universele griepvaccin klaar is voor menselijk gebruik.

Een erg innovatieve en opwindende ontwikkeling!

 

Bron: Science

Post Author: Mélany

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *