Caranavalsgriep; een terugkerend verschijnsel?

De verwachting is dat er ook in 2018 sprake zal zijn van carnavalsgriep. Slaaptekort en minder gezond eten en drinken, vermindert je weerstand direct. Momenteel is er sprake van een griepgolf. Doordat in de carnavalstijd het influenzavirus op z’n hoogtepunt is, versterkt dat zonder meer de kans op griep. In 2014 kon epidemioloog dr. Sander van Noort zichtbaar maken dat tussen het noorden van Nederland, waar geen carnaval wordt gevierd, en de zuidelijke provincies wel degelijk een verschil was (Carnavalsgriep). Opvallend is dat de griepactiviteit in de week na carnaval in het zuiden nog steeds iets hoger blijft. Waardoor een daadwerkelijke toename van de verspreiding van het virus ontstaat, met als gevolg dat de griepactiviteit ook in de week erna nog iets verhoogd blijft.

Oorzaken tijdelijke toename van ‘griep’

  1. Gevolg van een lagere weerstand door slaapgebrek, alcohol en buiten zijn.
  2. Snellere verspreiding van het virus door samenscholing.
  3. Toename in zware verkoudheid, die tezamen met koorts en hoofdpijn (kater?) voldoen aan de definitie voor griepachtige klachten.
  4. Bij mensen die reeds besmet zijn komen juist nu de symptomen naar boven door slaapgebrek, alcohol en in de kou buiten zijn.
  5. Het is tijdelijk kouder, wat de griepsymptomen heviger maakt.

Waarom zien de huisartsen geen carnavalsgriep?

Via het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL wordt naast een syndroomsurveillance van influenza-achtig ziektebeeld via peilstations van huisartsen, ook sporadisch op het virus getest in samenwerking met laboratoria van Erasmus MC en RIVM. Aangezien Nederlanders niet meteen naar een huisarts gaan (in Nederland wacht men daar gemiddeld 5 dagen mee, en tijdens carnaval zou dat zelfs ook nog verstoord kunnen zijn), en het aantal wekelijkse virustesten erg laag is (gestreefd wordt naar twee per week per peilstation), zal een tijdelijke toename gedurende de specifieke carnavalsweek in een deel van het land niet te bevestigen zijn via de laboratoriumuitslagen van het influenzavirus.

Bron: Medicalfacts & Nivel

Post Author: Mélany

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *